Home > Zwembrigade > Zwembrigade

Zwemmen is leuk! En dat kan iedereen zelf ervaren. Wij hebben een leuk en passend sportaanbod voor iedere zwemmer van jong tot oud. Zwemmen is geschikt voor iedereen; jong, oud, beginner of sportieveling. En daarnaast is zwemmen ook heel erg gezond! Het versterkt de spieren, is goed voor het hart en je bouwt snel aan een sterke conditie.

Bij ZV de Spreng is het niet mogelijk om het Zwem ABC te halen. Dit wordt gegeven door het personeel van zwembad Rhienderoord. Om bij ons te kunnen zwemmen heb je ten minste het niveau van zwemdiploma B nodig.

 

Maak kennis met één van onze activiteiten en doe mee!

Reddingsbrigade:

Weet jij wat je moet doen als je kramp krijgt tijdens het zwemmen of in stromend water terechtkomt? Of wat je moet doen als een auto te water raakt of als je iemand door het ijs ziet zakken?

Wat je het beste kunt doen in deze situatie, kun je leren bij de Brummense Reddingsbrigade. We trainen voor brevetten van de KNBRD (Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen). Aan het einde van elk seizoen wordt er afgezwommen en ontvangen de kandidaten een diploma. 

 

 • Junior Redder1
 • Junior Redder2
Bij Junior Redder 1 en 2 (5-7 jaar) wordt vooral aandacht besteed aan het verbeteren van de zwemslagen en de conditie, twee belangrijke punten om jezelf en andere mensen te kunnen redden.

 

 • Junior redder 3
 • Junior Redder 4
 • Brevet Zwemmend Redder 1
 • Brevet Zwemmend Redder 2
 • Brevet Zwemmend Redder 3
 • Brevet Zwemmend Redder 4

 

Bij deze brevetten(7-13 jaar) wordt aandacht besteed aan de grondbeginselen van het zwemmend redden. Er wordt bijvoorbeeld geleerd hoe je een drenkeling met een reddingsklos of een stuk touw uit het water kunt halen.

Verder leer je, wanneer je het water in moet om iemand te redden, hoe je dat moet doen en hoe je de drenkeling naar de kant kunt vervoeren (door gebruik te maken van zogenaamde vervoersgrepen). Tenslotte leer je bijvoorbeeld ook nog hoe je jezelf moet bevrijden, wanneer een drenkeling jou in het water vastpakt.
 

 • Diploma Life Saver 1
 • Diploma Life Saver 2
 • Diploma Life Saver 3

 

Bij de Diploma’s 1,2 en 3 wordt het praktijkgedeelte nog verder uitgebreid en komt er een stukje theorie bij kijken. Voor de diploma’s Life Saver 2 en 3 is een EHBO diploma noodzakelijk.

 

Naast het trainen voor de brevetten en diploma’s van de KNBRD, trainen wij ook nog voor onze eigen diplomalijn. Deze diplomalijn is vooral gericht op het verbeteren van de zwemslagen en conditie. Deze onderdelen worden afgewisseld met bijvoorbeeld een estafette of andere oefeningen met diverse spelmaterialen. Na een half jaar oefenen kun je dan afzwemmen voor een diploma.

Recreatief zwemmen:

Bij het recreatieve zwemmen is de opzet om te werken aan een goede conditie en het verbeteren van de zwemslagen. Wij trainen voor onze eigen diplomalijn, waarbij deze punten naar voren komen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het aanleren van duiken, keerpunten en het spelelement wordt ook niet vergeten.  Wij zwemmen twee maal per jaar af.Naast deze trainingen wordt er ook deelgenomen aan een recreatieve zwemvijfkamp om de onderlinge clubsfeer te proeven en wat wedstrijden met andere verenigingen aan te gaan.

De vijfkamp zwemmen we met de verenigingen: A.B.S. uit Bathmen, , Proteus uit Twello, Twenhaarsveld uit Holten en BRC Schuurman uit Borculo. Wij zwemmen zeven wedstrijden, waarbij de vijf beste resultaten meetellen voor de eindtelling. Bij de wedstrijden wordt er gezwommen in de leeftijdscategorieën onder 7 jaar, onder 9 jaar, onder 11 jaar en onder 13 jaar, onderverdeeld in jongens en meisjes. De oudste groepen zwemmen 50 meter schoolslag, 50 meter rugslag en 50 meter vrije slag.

De jongste zwemmen ook die drie slagen maar dan 25 meter. Samen doen we als afsluiting een Zweedse estafette (8x25 meter vrije slag) .

Als je alle diploma’s hebt behaald, blijf je welkom bij onze afdeling.

Onder begeleiding van een trainer kun je de conditie op peil blijven houden.

 

Ben je 18 jaar of ouder dan kun je meezwemmen bij onze Master- en Trimgroep. De Mastergroep zwemt fanatiek haar baantjes en het streven is om weer mee te gaan doen aan de Masterwedstrijden. Bij de Trimgroep ligt het tempo wat lager, maar ook hier wordt rustig doorgezwommen en aan de techniek gewerkt.

Wedstrijdzwemmen:

Wil je wat meer dan alleen recreatief zwemmen, dan kun je ook meedoen aan wedstrijdzwemmen. ZV de Spreng doet mee aan de Gelderse C competitie en de Verenigingscompetitie. Dit zijn officiële wedstrijden, welke worden georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB). Bij deze wedstrijden wordt er door juryleden streng gekeken of je, je slag wel precies volgens de officiële regels uitvoert. En natuurlijk ga je voor goud en verbreek jij, je eigen record.  De gezwommen afstanden zijn meestal 50 en 100 meters in vrije slag, schoolslag, rugslag, vlinderslag en wisselslag. Ook de wissel- en vrije slag estafette ontbreken natuurlijk niet.
Je zwemt tegen meisjes/jongens van dezelfde leeftijd of soms een jaar ouder/jonger.

Lijkt het je leuk om beter te leren zwemmen én te leren hoe je andere mensen kunt redden, kom dan eens kijken op een van onze trainingen.

Meld je dan aan via de website! Aanmelden 

Dinsdag 18:00 - 18.45 uur Recreatief zwemmen diploma 1 t/m 5a
  18:45 - 19.30 uur Selectie 1 en 2, Recreatief zwemmen
  19:30 - 20:15 uur Recreatief zwemmen Masters en Trimgroep
 
Donderdag 18:00 - 18:45 uur Recreatief zwemmen diploma 6 t/m 9a
  18:45 - 19:30 uur Selectie 3, Recreatief zwemmen

 

Vrijdag 18:30 - 19:15 uur Junior 1 t/m 4, Zwemmend Redder 1 en 2
  19:15 - 20:00 uur Zwemmend Redder 3 en 4 en Life Saver 1, 2 en 3
 
Zaterdag 08:00 - 09:00 uur Zwemmen selectie

We hopen je snel te zien, vergeet je zwemkleding niet!

Tot dan!